Tuesday, December 6, 2022

Allah Is The Best Planner

Assalamualaikum...


Setelah sekian lama, blog ini kembali bernyawa. Membisu dari dunia blogging ini lalu idea terus beku. 


Tapi...hari ini, saya merasakan ingin menulis semua yang saya rasa. Setiap yang terdetik di hati, walau saya tahu dia tidak akan dapat membacanya lagi.


Al-fatihah dibaca untukmu sahabat. Saya menulis sambil berlinangan air mata. Terkejut menerima berita pemergianmu buat selamanya di dunia ini. Rasa tak percaya saat mula, air mata ditahan kerana ramai orang di sekeliling ketika itu. Akhirnya...waktu bersendirian dalam kereta, saya meratapi pemergianmu. Terbayang senyuman yang semakin lama semakin jauh


Saya tersentuh..."hidup ini terlalu banyak perkara yang mengejutkan". Tak sangka, tak terfikir, tak pernah terlintas di fikiran. Tetapi itulah yang terjadi. Kau pergi buat selamanya. Pemergianmu di hari Jumaat yang berkah, diiringi hujan lebat sehingga malam hari, amat memilukan. Saya seolah tak percaya, bermimpikah?


Sahabat, Allah is the best planner. Bagimu adalah the best quotes. Hari ini, ianya terngiang2 di telinga saya. Pemergianmu di hari Jumaat. Apakah amalanmu yang tak saya ketahui? Allah, Allah, Allah...tempatkanlah sahabatku di kalangan para kekasihmu. Terimalah amalannya, luaskanlah kuburnya seperti taman-taman syurga.


Apabila kita kehilangan seseorang buat selamanya, bumi ini masih tetap sama, KLCC masih gah di tengah bandaraya, Pavillion masih dikunjungi ramai orang tak mengira bangsa, taman2 rekreasi tetap indah dengan bungaannya. TAPI...dunia ini telah kehilangan seorang sahabat saya yang baik, memahami, pemurah dan penyayang. 


Kekesalan saya tak pernah kurang, kerana kesibukan saya tak pedulikannya, saya biarkan nasihatnya dipandang sepi, saya lambat2 membalas message darinya, saya diam. Allah...jahatnya saya. Kenapa setelah dia pergi baru saya menangis? Sedangkan saya buat dia macam tu? Maafkan saya sahabat.


Akhir kata...Inna Lillahi wa inna ilayhi raji’un (sesungguhnya kami adalah milik Allah, dan kepada-Nya-lah kami kembali). Semoga setiap amalannya diterima oleh Allah. Sesungguhnya tiada kuasa yang lebih besar daripada Allah.1 comment:

Salina@IbuAqil said...

Innalillahiwainnailaihirojiun salam takziah semoga rohnya tenang disana bersama para solihin. ;(